joi, 30 iulie 2009

Gripa Porcina Bulgara

Gripa porcina-vine de la porc?

Nu-se refera la hemaglutina-care e doar o substanta. Dar probabil vine de la porc, de la un porc de barbat de la care o poti contacta.

M-am intors de curand din Bulgaria, si surpriza..pe langa amintiri-ne-am intors cu gripa. Sa fie porcina?-Nu stiu , nu am fost la doctor.

O sa stau mai mult prin casa, sper sa treaca repede.

Dar am aflat un lucru-nu se transmite intre spercii, daca o am -cu siguranta pisica mea va supravietui..macar ea.

In mod normal mortalitatea in cazul epidemiilor obisnuite este in jur de 0,1%.

Insa in cazul marii epidemii din 1918 se estimeaza ca ea a ajuns la 2,5%. Dar, evident, marea problema este insa volumul populatiei infectate. Un procent mic dintr-un numar foarte mare poate fi, la rindul sau, mare. Mai ales cind vorbim de decese! In plus, cu cit numarul persoanelor infectate creste, cu atit probabilitatea unei mutatii care sa creasca virulenta tulpinei existente creste si ea.R:


Putem vorbi despre o epidemie? Sau, mai rau, de o pandemie ?Cel mai probabil este ca nu avem de-a face cu o epidemie cu proportii tragice. Si asta mai ales datorita calendarului. Se stie ca umiditatea scazuta si temperatura scazuta sint conditiile ideale pentru transmiterea gripei.

Virusul se transmite optim la 5ºC si la umiditate de 20%, iar la temperaturi de peste 30ºC sau la umiditati de peste 80% nu se transmite deloc.

Asadar, doar iarna si toamna putem avea epidemii. In mai sezonul gripei se va incheia.

Ne putem astepta la o adevarata epidemie abia in toamna, cel putin pentru emisfera nordica. Iar pina atunci vom avea probabil un vaccin.

Evident solutia ideala ar fi un vaccin. In principiu un vaccin poate fi gata in 6 luni.

Pina atunci exista mari stocuri de antivirale – Tamiflu si Relenza - pregatite deja in eventualitatea gripei aviare. Si, bininteles, toata aceasta tevatura mondiala ii face pe oameni mai atenti la simptome


Metode de prevenire:


Igiena – spalatul miinilor cit mai des, masca pe figura in cazul in care se intra in contact cu cineva bolnav, evitarea aglomeratiilor, consumarea de lichide, evitarea contactului direct cu obiecte folosite de un numar mare de persoane.

Spuneam mai sus ca virusul nu se transmite pe calea aerului in anotimpurile calde, e adevarat, insa prin contact direct se transmite in tot timpul anului.

Un studiu recent arata, ca pina la 60% din obiectele aflate in folosinta publica au urme de ARN viral. Hirtia, spre exemplu, poate ‘pastra’ virusul viu timp de saptamini! Asa incit igiena este principala arma pe care o avem.Exista riscul ca precautiile luate de autoritati sa para excesive, iar unii sa le considere extreme si sa renunte. Din pacate o epidemie este intotdeauna si o problema sociala, nu doar medicala. Orice persoana nu este doar un potential pacient, ci si o sursa de infectie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu