joi, 30 iulie 2009

MATA HARI-CURVA SAU NU?



Sinonim cu spionajul, exotismul si frivolitatea, numele Mata Hari facea istorie la inceput de secol XX.


UN NUME TARE, DOAR CA NU ERA NUMELE EI REAL. Margaretha Geertrude Zelle-asa a fost botezata cea care a devenit mai tarziu initiatoarea dansurilor orientale.


A pozat dezbracata, a fost numita-curva si acuzata pentru spionaj.


Merita oare asta?




Mata Hari este un nume pe care il poti da multor "dive de romania".


Diva de romania-specie aparuta in secolul 20 prin incrucisarea a altor specii precum: prostitutas forever, cersetoarea engros, mancatoarea de bani, artista fara talent. Le stiti, le cunoasteti; se inmultesc cu o viteza uimitoare si te inconjoara pana la sufocare.




O scurta descriere a lor:




Prostitutas forever- arata tot timpul cu degetul la cele din specia sa, jignindu-le si stigmatizandu-le si jurandu-se ca nu ar face niciodata asa ceva.




Dar in 10 minute , iese "din dragoste" din club insotita de un bastan.




De cele mai multe ori are parul blond, buze umflate si niste ochi rimelati pana in jurul sprancenelor.




Hainele-viu colorate sunt alese special pentru a s eface remarcata in orice situatie.




Cersetoarea engros- ea .."tocmai" a ramas fara bani, de fiecare data si se roaga d etoti prietenii s ao imprumute doar de data asta.




Iese in fiecare zi la terasa fara un leu in buzunar , asteptand prada-un fraier care s aii plateasca si sucul si viitori pantofi rosii pe care tocmai i-a vazut in vitrina.




Mancatoarea de bani- are de regula un iubit "stabil"; Il are d ecativa ani si s-au obisnuit amandoi cu asta, el cu fitele ei si ea cu portofelul lui, caruia ii cunoaste toate cutele si zgarieturile indeaproape.




"-Iuby, mi-as dori asta si asta si asta" e propozitia pe care o spune cel mai des.




Artista fara talent- ea arate d ecele mai multe ori bine si vulgar in acelasi timp, mereu provocatoare si mereu capabila sa te faca sa razi cu tampeniile pe care le spune.




Isi cheltuie toti banii ca sa ajunga in top, si se face d eras cu fiecare ocazie. Ea ne este simpatica de cele mai multe ori.






Revenind la Mata Hari-Scandalurile au insotit-o pe Mata Hari, pe numele ei adevarat Margaretha Geertrude Zelle, inca din primii ani ai vietii.




Inscrisa de la varsta de 14 ani la scoala unei manastiri, pentru a


deprinde bunele maniere si arta gospodariei, asa cum o cereau obiceiurile vremii, tanara olandeza avea sa fie exmatriculata doi ani mai tarziu pentru seducerea directorului institutiei.




Peste alti doi ani,




Geertrude avea sa isi incheie adolescenta cu o casatorie scandaloasa, maritandu-se cu Campbell MacLeod, un varstnic ofiter scotian din armata olandeza, pasionat, mai degraba, de aventuri amoroase si alcool, decat de intemeierea unei familii.

Seductia este o arma. Unii stiu sau o foloseasca, altii nu, iar cativa isi croiesc o viata, o cariera si un renume folosind numai acest instrument.

Cand spun "puterea seductiei" numele care imi vine in minte este "Mata Hari" - o femeie seducatoare, o dansatoare exotica ce inflacara mintile barbatilor si nu in ultimul rand... un dublu spion. Are mare succes pentru ca are o costumatie sumara... de altfel,
Mata Hari este considerata inventatoarea striptease-ului. Ajunge faimoasa cand incepe sa practice dansurile orientale. Desi nu era o femeie extraordinar de frumoasa, seduce intregul Paris (iar apoi lumea intreaga)
datorita miscarilor sale si a atitudinii. In acest moment isi alege numele de Mata-Hari (malaeziana - "Ochiul zilei").

In timpul Primului Razboi Mondial Olanda ramane neutra. Margaretha are posibilitatea de a calatori, intotdeauna departe de locul bataliilor, si in acest timp de a-si construi o cariera internationala.

Danseaza pe scene din Madrid, Berlin, Milano, Amsterdam, Monte Carlo, iar iubitii sai cresc in rand odata cu popularitatea sa... iar intr-un final vanator devine prada... Mata Hari se indragosteste... de ofiterul rus Vadim de Maslov.

Patrunde astfel in lumea spionajului si a contraspionajului.

Avand amanti cu functii si pozitii foarte intalte Mata hari putea obtine foarte usor informatii si le putea transmite la fel de simplu.
In ianuarie 1917 germanii transmit prin radio un mesaj prin care prezinta raportul activitatii spionului lor. Francezii intercepteaza mesajul si realizeaza ca Mata Hari e spion dublu.

Se pare ca germanii ar fi facut aceasta miscare intentionat fiind constienti ca mesajul va fi interceptat, insa acest zvon nu este confirmat. In egala masura francezii nu au recunoscut oficial ca Mata Hari a spionat pentru ei.
In februarie 1918 este arestata si interogata.

Primeste pedeapsa capitala: in octombrie este executata prin impuscare.

Zvonurile nu au intarziat sa apara: a fost executata dezbracata; s-a dezbracat pentru a le distrage atentia executorilor; purta un taior cu imprimeu de animal (foarte "trendy" as adauga...); ca ar fi refuzat sa fie legata la ochi; ca gloantele erau oarbe samd.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu